Geniz eti ve bademcik ameliyatı sonrası evde bakım
25 yılı aşkın bir süredir İzmir ve çevre Ege Bölgesinde geniz eti ve bademcik sorunu olan binlerce hastamızı sağlığına kavuşturmaktan gurur duyuyoruz. --- Prof. Dr. Serdar Akyıldız
Aktivite:
Ameliyatı takiben ilk 48 saat içinde hasta evde istirahat etmelidir. Daha sonra hastanın gücü kuvveti yerine geldikçe yavaş yavaş aktivite artırılabilir. İşe veya okula ne zaman gidilebileceğinin kesin bir kuralı olmamakla birlikte yaklaşık 7-10 günlük bir süre bunun için yeterlidir. Bu süre zarfında hasta normal yemek yemeğe geçmektedir. Ameliyatı takip eden 14 gün süre içerisinde aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmak gerekir.
Yemek (Diyet):
İlk 3 gün içerisinde yeterli sıvı alımı hastanın diyetinin en önemli kısmıdır. Sık aralıklarla yumuşak gıdalar veya sıvılar almak daha kolaydır. Ilık veya soğuk su, süt, meyve suları, jöle ve dondurma (parçacık içermeyen) yenmelidir. Hastanın iştahı yerine geldikçe daha katı yiyeceklere kademeli olarak geçilmelidir. İlk günlerde ateş yükselmesinin en sık sebebi yetersiz sıvı alımıdır, enfeksiyon çok nadirdir.
Genel olarak:
Hasta genel olarak halsiz ve güçsüzdür, özellikle bu durum geceleri artar ve rahat uyku olmayablir. Bu belirtiler 3-14 gün içinde yavaş yavaş düzelir. Yeterli yiyecek alınmamasına bağlı olarak günler süren kabızlık olabilir.
Kötü kokulu nefes oldukça sık görülür. Bu bademcik ameliyat yerinde oluşan sarımsı-beyaz renkte zar yapılarına bağlıdır. Bunlar normal oluşumlar olup iltihap sanılmamalıdır. Bu kötü koku hafif tuzlu su ile gargara yapılarak azaltılabilir. Tuzlu su karışımı için 1 çay kaşığı sofra tuzu, bir su bardağı ılık suda eritilmelidir. Oluşan zar yapıları iyileşme sırasında dökülür. Bu sırada hasta hafif kanlı bir tükürük çıkarabilir. Bu durum normalde ameliyat sonrası 5.ci ve 14.cü günler arasında olur. Böyle durumda sakince istirahat edilmeli, ağızda buzlu su gezdirilmeli ve boyun çevresine buz torbası konmalıdır. Kanama devamlı olursa ve yaklaşık bir avuç dolusu parlak kırmızı kan gelirse hekiminize haber vermelisiniz.
Bademcik ameliyatı sonrası ağrıya en iyi gelen şey ağızdan gıda alımını artırmaktır. Sıklıkla ağrının şiddeti ağrı kesici kullanılmasını gerektirir.
Ameliyat öncesinde olduğu gibi ameliyat sonrası dönemde de kanamayı artırdığından dolayı aspirin kullanımından kaçınmalıdır. Boğazdaki rahatsızlık hissini de gidermek için ağızda buz gezdirilmesi, boyuna soğuk uygulaması, buz torbaları yararlıdır. Ayrıca sakız çiğneyerek kas spazmı da azaltılarak ağrı hafifletilebilir. Bu özellikle bademcik ameliyatına bağlı yansıyan kulak ağrısına iyi gelir. Bu ağrının kulakta bir sorun ile ilgisi olmayıp ameliyatla tahriş olan sinirlerden kaynaklanmaktadır.
Ateş:
Hastalarda 37.2 ile 38.3 arasında ateş olması sık görülür. Az sıvı alımına bağlı oluşan dehidrasyon durumunda artabilir. Ateş düşürücülere yanıt vermiyorsa veya ateş 38.6 üzerine çıkıyorsa hekime haber vermelidir.